Сьогодні в Україні продукти маркують веселеньким зеленим штампиком «Без ГМО». Крім того, у нас не зареєстровано жодного сорту рослин зі зміненим геномом. Думаєте, їх і справді немає? Нічого подібного. Насіння ввозять контрабандою, рослини-мутанти вирощують на наших полях, пилок генномодифікованих рослин запилює «нормальні» рослини… «Чужі» завойовують світи! Джон Фейган, відомий американський біолог , який спеціалізується в галузі молекулярної біології, сказав якось, що вживати в їжу генномодифіковані продукти – все одно, що усім миром різатися в російську рулетку. Наприклад, 95% сої на Землі – зі зміненими генами. А може, не такий страшний чорт , як його малюють? Страшний, та ще й як!   КОШЕРНА ОТРУТА Як не дивно, у релігіях, що практикують суворі харчові обмеження, не заборонені продукти із ГМО. Так, іудаїстський Ортодоксальний союз визнав їх кошерними. Ісламська Рада юриспруденції вважає, що генномодифіковані рослини халяльні (тобто їх дозволено вживати правовірним мусульманам). Католицька церква теж вважає, що ГМ-рослини – радше благо для людства, тому що вони допомагають вирішити проблему голоду.   «МОРСЬКІ» ПОМІДОРИ «Ми не можемо чекати милостей від природи, – мавпуючи Мічуріна, виголошували більшовики. – Відібрати їх у неї – наше завдання!». І де, скажіть,  ті більшовики? А ідеї живуть і перемагають. Одна з таких перемог – генетично змінені продукти. Щоб пшениця була стійкою до посухи, її «почастували» геном скорпіона.  Японці «покращили» гени свиней… шпинатом: м’ясо «свиней?мутантів» вийшло дієтичнішим. Найпершим продуктом генної інженерії  стали помідори: генетично змінені плоди (з генами медуз і морських риб) знімають недоспілими, і в прохолодному приміщенні  вони можуть  зберігатися  місяцями.  А потім за  лічені години дозрівають у теплі й… потрапляють на прилавки. Сьогодні у світі вирощують 8 сортів модифікованих помідорів, 5 сортів рису, 3 – пшениці, 24 – картоплі, 32 – кукурудзи. Генномодифіковані соя й кукурудза, за великим рахунком, майже витіснили  «нормальні» сорти. Але ж це широко вживані продукти – вони йдуть на корм тваринам, та й для приготування  «людських кормів» сою c кукурудзою ой як часто використовують!  А тепер я приступаю до страшного. ПРО ЛЮДЕЙ І ХОМ’ЯКІВ Три роки тому російський  біолог Олександр Баранов, президент  Російської  загальнонаціональної асоціації  генетичної безпеки, брав участь в екологічному  форумі Terra Madre («Мати?Земля»), присвяченому пропаганді натуральних продуктів, органічному  землеробству й іншим корисним речам. На форумі до нього підійшли канадські колеги й поскаржилися на те, що їхні заокеанські  свині, яким начебто дають добірні  корми, стали удвічі менше пороситися. Корми, звичайно, генномодифіковані. Після цього вчений вирішив перевірити, чи справді ГМ?продукти впливають на організм у цілому й на репродуктивну функцію зокрема. Експеримент поставили на хом’ячках Кемпбелла. Принада цих мініатюрних тваринок у тому, що вони досягають статевої зрілості за 45 днів і відразу починають активно розмножуватися. Швидка зміна поколінь – цінна якість для відстеження генетичних змін. «Ми взяли 4 групи хом’яків по 5 пар у кожній, – розповідає Олександр Баранов. – Одну групу годували чистою соєю, 2 групи (ГМ?1 і ГМ?2) – кормами з генномодифікованою соєю у різних пропорціях, і, нарешті, четвертій, контрольній групі, давали звичайний лабораторний корм». Якість сої (як звичайної, так і генномодифікованої)  перевірили паралельно одразу у двох лабораторіях. Цікава деталь: годувати тваринок ГМ?кормами почали ще до спарювання. «У самок ссавців плацента – потужний бар’єр, що захищає ненароджених дитинчат, – пояснює вчений. – А в цьому випадку вплив на організм  починався ще до вагітності.  У групі, де тварини  одержували  найбільше  кормів із  ГМО, спостерігалося   зменшення кількості нащадків вже в першому поколінні. Приплід вдалося одержати тільки від однієї особини, інші не народили. Крім того, різко скоротилася кількість хом’яків, які вижили. Третє покоління тварин у цій групі одержати не вдалося. Єдина самочка завагітніла,  але вона вмерла при пологах, дитинчата загинули». КОЛИ В РОТІ РОСТЕ ВОЛОССЯ Але це не єдиний наслідок.  Потомство звірків,  яких годували ГМ?кормами (навіть у невеликій кількості),  втрачало у вазі, серед дитинчат почали переважати самки. Олександр Баранов пояснив, що така диспропорція  з’являється, коли є загроза популяції:  що більше самок, тим більше шансів вижити.  «Результати свідчать про значний негативний  вплив кормів, що містять ГМ-сою, на розвиток ссавців, – резюмує вчений. – Відхилення пов’язані, швидше за все, із наявністю в кормах ГМО. Однак не виключається  вплив й інших факторів – наприклад, залишкової кількості пестицидів, до яких стійка ГМ-соя, появи в рослині нових білків або токсинів у результаті генних трансформацій. Одним словом, дослідження треба продовжувати». Але  й це не все. Учений  продемонстрував  фотографії  піднебіння хом’ячків, яких годували «чистими продуктами» (нормальне, рожеве, з рядком зубів), і піднебіння тих, хто одержував ГМ-сою. Воно було не просто білим і страшним. Біля зубів бідних хом’яків другого покоління росло… справжнісіньке волосся! За словами Олександра Баранова, після опублікування  даних дослідження  ним зацікавилися в Канаді, Австралії, Америці. А от у Росії до нього поставились більш ніж прохолодно.  В  Україні  дані експерименту  були нещодавно представлені на міжнародній  конференції «Використання ГМО  в Україні: ризики й погрози».  Хочеться сподіватися, що з цього буде користь. «УКРАІНІ  НЕ ПОТРІБНІ ГМО» Між іншим, на конференції  представили ще одне дослідження  – відомий експеримент доктора біологічних  наук Ірини Єрмакової. Вона годувала лабораторних пацюків  соєвим борошном із ГМО. Тобто звичайним  борошном, яке використовується,  наприклад, на м’ясокомбінатах для виготовлення сосисок і ковбас, якими харчуються, на жаль, не пацюки, а ми з вами. Результат? Приблизно  такий самий, як у Баранова:  пацюки другого  покоління  народилися ослабленими, смертність становила близько  60%. Третього покоління не було взагалі. Цей експеримент був жорстко розкритикований  – головним чином, з боку компанії, що поширює ГМ-рослини. Сама Ірина Єрмакова в одній зі статей писала, що поки нешкідливість  ГМО не доведена,  ризик для людей занадто великий, і серед наслідків можуть бути «генетичні каліцтва,  онкологічні захворювання,  безплідність,  алергія  й токсикози. Ще одна цікава деталь – корми із ГМО, що використовувалися  в експерименті  Баранова, згідно документів були… абсолютно чистими! Наявність  у них ГМО встановили   тільки лабораторні  перевірки. «Сьогодні ми проголошуємо в Україні курс на повну заборону використання ГМ-продуктів  харчування й вирощування на території нашої країни генетично модифікованих  рослин, – зазначає голова Всеукраїнської  екологічної ліги Тетяна  Тимочко.  –  Розуміємо,  яку відсіч можемо  одержати  від лобістів світової організації  торгівлі.  Але українському народу не потрібні продукти, що містять ГМО». У нашій  країні не зареєстрований жодний сорт ГМ-рослин. Однак, як стверджує Тетяна Тимочко, за неофіційними даними, щороку зростає  кількість посівних площ для вирощування  ГМ-культур. Дієвої системи контролю  за цим нині немає. Отож, якщо  купуєте соєві биточки або варені сосисочки, будьте обережні – а раптом у вашому роті й справді виросте волосся? СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНЕ ХАРЧОВЕ ЗАБРУДНЕННЯ До небезпечної лікарської «хімії», якою ми себе напихаємо, наш організм отримує й генетичну отруту. Генна інженерія  – не селекція,  за  допомогою  цього методу  руйнуються   міжвидові бар’єри. Невідомо, до яких віддалених генетичних наслідків може привести  постійне вживання в  їжу  «медузопомідорів»  і «хлібоскорпіонів» із пшениці з генами цієї мерзенної комахи. Але  й без жахливих  мутацій  ГМ-продукти  можуть  нашкодити здоров’ю. Фахівці Всеукраїнської   екологічної ліги  вважають,   що наслідками  вживання людиною  ГМ-продуктів  можуть бути алергії,  порушення  обміну речовин.  Є   ризик появи стійкості мікрофлори людини до антибіотків (а як тоді лікувати хвороби, викликані  бактеріями, наприклад, ангіни або запалення легенів і безліч інших?). До речі, через це в країнах ЄС із грудня 2004 р. заборонено використання ГМО, які мають гени стійкості до антибіотиків. Алергію й токсичну дію викликають нові незвичайні білки, що з’являються в генномодифікованих  рослинах. У процесі створення ГМ-організмів не можна передбачити, у яку саме ділянку  ДНК вмонтується  новий ген. При цьому  стабільність  генома  порушується, і в модифікованих рослин можуть з’явитися несподівані, у тому числі й токсичні, властивості. Крім того, одна із властивостей генномодифікованих  рослин – стійкість до сільськогосподарських хімікатів. Росте собі в поле ГМ-соя, обприскали її з літака гербіцидами – у результаті бур’яни всі передохли,  а соя жива?здорова. От тільки  увібрала  в себе всю «хімію», що потім попадає в наші з вами сосиски й ковбаси й може викликати отруєння. Втім, стійкість  до гербіцидів – властивість не лише ГМ-сої, але й інших модифікованих   культур.   Наприклад,  цукровий буряк, стійкий до гербіцидів, теж акумулює отруту. Що виходить? Припустимо, у цукрі, зробленому з такого  буряка,  ГМО немає (тому  що в ньому немає білків, одні вуглеводи). А от отрута, якою обприскують поля, там цілком  може виявитися.  А ще можливі  віддалений тератогенний ефект (ризик розвитку вроджених каліцтв плоду) і канцерогенна дія. Весело, чи не так? Людмила ЗАГЛАДА Поки нешкідливість ГМО не доведена, ризик для людей занадто великий, і серед наслідків можуть  бути «генетичні каліцтва, онкологічні захворювання, безплідність, алергія й токсикози. Ще одна цікава деталь – корми із ГМО, що використовувалися в експерименті Баранова, згідно документів були… абсолютно чистими! Наявність у них ГМО встановили тільки лабораторні перевірки.

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу