Фахівці розповіли, як убезпечити маленького кулінара на кухні. Всі мами, напевно, пам’ятають той час, коли малюк починає активно пізнавати навколишній світ і розвиває свою діяльність одночасно у всіх куточках будинку: щойно мама відібрала у крихітки  ніж, а вона вже черевик тягне до рота; щойно прибрали взуття в шафу, а непосида вже встиг вивчити механізм закриття дверей.

Батьки найбільше бояться, щоб малюк не порізався, не схопив що-небудь небезпечне, щоб не поранився, не вдарився і не обпікся. І, як результат, мама зазвичай нічого не встигає зробити вдома, бо весь час стежить за своїм маленьким дослідником. Але є вихід: дозволяти дітям готувати, допомагати прати і прибирати. Так, по-перше, ви встигнете зробити домашню роботу, по-друге, дитина буде завжди поруч, а, по-третє, можна поєднати домашні справи і  заняття з розвитку дитини.
Але все ж таки багато батьків не підпускає своїх маленьких помічників до кухні. Чого вони бояться і як зробити процес навчання дитини готування максимально безпечним?
Батьки переживають, що їхній маленький кулінар може порізатися. Але насправді ризик порізатися в дорослих значно вищий, ніж у дітей. Адже перші ріжуть гострим ножем і швидко. А малюкові необхідно дати пластмасовий або столовий ніж, яким через відсутність досвіду вони різатимуть дуже акуратно і повільно. Однак це не заважає вам розповісти дитині про потенційну небезпеку ножа, тому брати цей столовий предмет до рук треба у присутності дорослих.
Якщо малюк зачаровано дивиться на духовку, в якій, на його здивування, прості шматочки тіста перетворюються на апетитні булочки, то можна не тільки спробувати розповісти, як відбувається це таїнство, а й попередити про те, що духовка дуже гаряча, здатна обпекти. Піднесіть долоньку малюка на безпечну відстань від духової шафи, нехай відчує  жар, який  йде від пічки.
Діти готують дуже повільно, заважають і плутаються під ногами. Звісно, треба бути готовим до того, що ваш помічник спершу ускладнюватиме налагоджений кулінарний процес. Але в жодному разі не можна злитися на дитину. Пам’ятайте про те, що на цьому етапі ви закладаєте ставлення до приготування їжі, можливо, на все життя. Тому так важливо хвалити крихітку та підбадьорювати, проте похвала повинна мати підстави. Наприклад, якщо ваша однорічна донька порізала картоплю для борщу великими шматочками, то це заслуговує заохочення, але якщо в три роки вона порізала так само, то нема за що хвалити юного кулінара. Попросіть її нарізати картоплю дрібніше, а після досягнення необхідного результату, оцініть її роботу позитивно.
Особливо важливою для дитини є похвала тата. Батько повинен обов’язково спробувати страву, яку готували діти, і подякувати їм за працю. Усвідомлення того, що від малюка залежить татова вечеря, підвищує не тільки самооцінку дитини, але й почуття відповідальності, свідомість, дасть відчуття важливості та соціальної значущості.
Деякі матері не хочуть допускати дітей до приготування їжі, тому що вважають, ніби їм ще треба награтися. Безумовно, якщо перетворити готування їжі на щоденну каторгу чи обов’язок, то краще нехай дитина в цей час пограється. Але якщо пояснити, а ще краще – на власному прикладі показати чаду, що приготування їжі є дуже веселим і творчим процесом, то ви зможете прищепити дитині любов до кулінарії на все життя.

За матеріалами  direct-press.ru

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *