Для успішного лікування бронхіту дуже важливо дотримуватися дієти, що зменшує інтоксикацію та ексудацію в бронхах, підвищує захисні сили організму, покращує регенерацію епітелію дихальних шляхів. Дієта заповнює втрати вітамінів, білків і мінеральних солей, береже серцево-судинну систему, стимулює шлункову секрецію і процес кровотворення. Денний раціон повинен містити високоенергетичні продукти, серед яких велика частина повноцінних білків тваринного походження, а от кількість жирів і вуглеводів залишається в межах фізіологічної норми.

Корисні продукти при бронхіті:

– Білкова їжа (сир, нежирний сир, м’ясо птиці і тварин, риба) заповнюють втрату білка при «мокрому» кашлі;

 – Їжа з підвищеним вмістом кальцію (молочні продукти) запобігає розвитку запальних процесів;

– Харчові добавки з високим вмістом омега-3-жирних кислот (канолова олія, печінка тріски, риб’ячий жир) сприяють зменшенню гіперреактивності бронхів і нападів ядухи;

– Харчовий магній (пшеничні висівки, пророслі зерна, соняшник, сочевиця, насіння гарбуза, горіхи, соя, горох, неочищений рис, квасоля, кунжут, банани, гречка, оливки, помідори, цільнозерновий або житній хліб, морський окунь, камбала, оселедець, палтус, тріска, скумбрія) сприяє покращенню загального стану та зняттю симптомів бронхіальної астми;

– Продукти з вітаміном С (апельсин, грейпфрут, лимон, полуниця, мускусна диня, малина) підвищують захисні здатності організму та запобігають порушенню бронхіальної реактивності.

– Відвари лікарських рослин (квіти липи, бузина, м’ята, шавлія, аніс, імбирний чай) або гаряче молоко з дрібкою соди з медом, свіжі овочеві і фруктові соки (буряк, морква, яблука, капуста) посилюють процес ефективного очищення організму;

– Рослинні продукти з вітаміном А і Е (морква, шпинат, гарбуз, зелена листова капуста, броколі, авокадо, абрикос, качанний салат, спаржа, зелений горошок і квасоля, персик) виступають каталізаторами обмінних процесів при бронхіті.

 Небезпечні та шкідливі продукти при бронхіті

 Вживання цукру під час бронхіту створює поживне середовище для розвитку хвороботворних мікробів і розвитку запальних процесів. А кухонна сіль, у якій  високий рівень натрію, може погіршити бронхіальну прохідність і викликає неспецифічну гіперактивність бронхів. Також слід обмежити продукти з підвищеним вмістом алергенів (концентровані м’ясні і рибні бульйони, гострі і солоні продукти, прянощі, приправи, кава, чай, шоколад, какао), бо вони провокують вироблення гістаміну, що розвиває набряки і підвищує виділення секреції залоз, сприяє розвитку бронхоспазмів.

Протизапального ефекту можна досягти шляхом обмеження продуктів з високим вмістом легкозасвоюваних вуглеводів: цукор, варення, мед, картопля, манна крупа. Також слід викреслити з раціону салат, шпинат і щавель, оскільки в них міститься багато щавлевої кислоти, що сприяє затриманню в організмі натрію і виведенню кальцію, а це підтримує запальний набряк. Корисно вводити в раціон продукти, що багаті на солі кальцію: кефір, молоко, сир. Дуже корисні відвари шипшини, що містять в собі велику кількість вітаміну С, він сприяє підвищенню захисту імунної системи та стабілізації психіки. Усі напої слід трошки підігрівати, щоб вони були теплими, але не гарячими.