Головний символ Дня святого Валентина – сердечка. Зовсім прості страви, подані у формі серця, розкажуть про Вашу любов іноді краще за будь-які слова.
Валентинка до Дня всіх закоханих може бути не тільки у вигляді листівки або шоколадки, а й у вигляді смачних страв, приготованих своїми руками. У формі серця можна зробити піцу, салат, яєчню, не кажучи вже про різні тістечка та десерти.
Інгредієнти: сосиска – 2 шт.; яйця – 2 шт.; сіль, перець до смаку; рослинна олія до смаку; зелень до смаку.
Приготування: сосиску почистити і розрізати уздовж навпіл, але не дорізати до кінця. Вивернути дві частини сосиски і з’єднати кінчики так, щоб вийшло сердечко. Скріпити зубочисткою. Злегка обсмажити на невеликій кількості рослинної олії. Щойно сосиска з одного боку підсмажиться, перевернути і в середину акуратно розбити яйце. Посолити, поперчити. Перекласти на тарілку та посипати подрібленою зеленню. Смачний сніданок на День святого Валентина готовий!
Інгредієнти:
Основа для піци: борошно – 175 г, сухі дріжджі – 1 ч.л., тепла вода – 125 мл, сіль, оливкова олія – 1 ст.л.
Для начинки: томатний соус – 3 ст.л., помідори – 100 г., сухий часник – 1/2 ч.л., сухий орегано – 1/2 ч.л., мелений перець – 1/4 ч.л., моцарела – 100 г, шинка – 6 шматочків, тертий пармезан – 50 г, розмарин для прикраси, базилік для прикраси.
Приготування: з’єднати борошно, сіль і дріжджі в кухонному комбайні. Перемішати в глечику олію та воду. Не вимикаючи комбайн, влити рідину та замісити однорідне тісто. Перекласти на стіл, посипаний борошном, і місити тісто 2-3 хвилини.
Перекласти тісто в миску і змастити ззовні оливковою олією. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 40 хвилин, поки тісто не збільшиться в два рази. Потім знову місити тісто 1-2 хвилини. Розкачати тісто в коло 30 см, потім покласти на деко. Підняти 2 см від краю, щоб вийшов бортик, і надати основі форму серця.
Змастити тісто томатним соусом. Викласти шматочки свіжих або консервованих у власному соку помідорів. Посипати сухим часником, меленим часником і орегано. Додати нарізану моцарелу, скибочки шинки та посипати тертим пармезаном. Прикрасити листочками базиліку та розмарину.
Поставити піцу в розігріту до 180 градусів духовку і запікати до золотистого кольору. Злегка остудити й подати до столу.
Інгредієнти: куряче філе – 1 шт., волоські горіхи – 80 г., твердий сир – 180 г., буряк – 1 шт., гранат – 1 шт., яйця – 5 шт., майонез – 200 г., сіль, перець до смаку.
Приготування: куряче філе відварюємо в підсоленій воді до готовності та нарізаємо дрібними кубиками. Цибулю треба нарізати півкільцями або кубками й обсмажити на рослинній олії. Яйця відварити і натерти на крупній тертці. Сир натерти також на крупній тертці. Буряк відварити до готовності, очистити і натерти на такій же тертці. Гранат розібрати на зерна. Тепер викладаємо салат шарами у вигляді серця (або використовуючи форму у вигляді серця), додаючи за смаком солі і чорного перцю:
1 шар – куряче філе
2 шар – обсмажену цибулю змащуємо або поливаємо майонезом
3 шар – яйця, трохи солимо
4 шар – сир
5 шар – волоські горіхи, поливаємо майонезом
6 шар – буряк, майонез
7 шар – зерна граната
4. Шоколадні тістечка
Інгредієнти: борошно – 1/2 склянки, розпушувач – 1/2 ч.л., сіль – 1/8 ч.л., шоколад – 60 г.,- розтоплене вершкове масло – 1/2 ст., цукор – 1 ст., яйця – 2 шт., ванільний екстракт – 1/2 ч.л., цукрова пудра і ягоди для прикраси.
Приготування: розігріти духовку до 180 градусів. Змішати борошно, розпушувач і сіль. Відкласти. Розтопити шоколад і масло в каструлі на середньому вогні, періодично помішуючи. Зняти з вогню і додати борошно, цукор, яйця і ваніль. Перекласти тісто в змащену маслом і присипану борошном форму розміром 21х21 см і випікати протягом 25 хвилин.
Охолодити на решітці протягом 15 хвилин. Нарізати брауні за допомогою формочок для печива у вигляді сердець. Перед подачею посипати цукровою пудрою і прикрасити полуницею.
5. Канапки м’ясні та овочеві
Інгредієнти: ковбаса, м’ясо, риба, сир, оливки, маслини, помідори чері, огірок, перець солодкий, хліб.
Розрізати помідори навпіл і нарізати тонкими скибочками. Розкласти на тарілці у формі серця. Додати інгредієнти за смаком – наприклад, зелень, сир, м’ясо, овочі.
7. Полуничне морозиво-сердечко
Інгредієнти: полуниця – 400 г., пломбір – 180 г., холодна вода – 150 мг., цукор – 2,5 ч.л.
Приготування: 3/4 ягід миємо і збиваємо у блендері до стану пюре. Морозиво злегка розморожуємо, щоб воно було м’яким. Змішуємо ягідну масу з морозивом. Отриману масу розкладаємо по силіконових формочках у вигляді сердечок. Форму ставимо в морозильник на 1,5 – 2 години. У цей час приготуємо соус. Для цього решту ягід збиваємо блендером до стану пюре. Додаємо воду і цукор за смаком. Виймаємо сердечка з форми і перекладаємо на тарілки. Прикрашаємо соусом і листочками м’яти.