Твердження Джорджа Оруелла, що між людиною і свинею майженемає ніякої різниці, набагато ближче до наукової істини, ніж думав письменник. Такий висновок можна зробити з найбільшого в історії  дослідження геному свиней, проведеного Університетом Единбургу. На перший погляд, дослідження вчених може здатися досить сумнівним. Вчені виявили, що свині легко адаптуються і піддаються одомашненню, а також, що їх легко спокусити їжею. Всі ці риси дуже близькі до людських. Але все-таки у дослідженні викладені й факти, що змушують сприймати його більш серйозно. Наприклад, докази того, що свині страждають такими самими генетичними порушеннями і дисфункціями білків, через які у людей виникають хвороби Альцгеймера, Паркінсона, ожиріння та інші захворювання. Так, кажуть вчені, вивчення геному свиней може сприяти появі нових методів лікування хвороб людини. Аналізувати геном необхідно і для виведення нових порід свиней через зростання у світі попиту на м’ясо. Тут вченим можуть стати у пригоді гени дикого кабана. А ось Единбурзьким дослідникам вдалося знайти у людей і свиней незаперечні відмінності: у тварини набагато менше рецепторів гіркого смаку, а смак солодкого і м’ясного вони сприймають інакше, ніж людина. “Можливо, люди одомашнили свиней, оскільки ці тварини здатні харчуватися тим, що для людини неїстівне», – зауважив один із провідних авторів дослідження професор Алан Арчибальд. За матеріалами сайту news.liga.net

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу