В Україні щорічно сотні студентів опановують цей фах. Проводять десятки турнірів барменів. За їх підсумками Міжнародний центр барменів «PlanetZ» визначає ТОП-50 вітчизняних корифеїв «барменної» справи. У 2013-му до цього рейтингу вперше потрапив студент. Пощастило представнику факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Національного університету харчових технологій Василю Плетяку. Хлопець не лише опановував барменську майстерність у ВНЗ, а й поєднував її з роботою у різних барах Києва. Зрештою, ризикнув спробувати свої сили на турнірах: «Kiev flair club», відбірковому етапі «Planet Z flair open», відкритих всеукраїнських національних змагань у столиці, Дніпропетровську та Одесі. Талант і старання Василя судді не залишили поза увагою: хлопець потрапив до рейтингу ТОП-50 кращих барменів України. Зазначимо, що перші бармени з’явились у США понад 200 років тому. В цей час у магазинах можна було не лише придбати продукти чи випивку, а й скуштувати їх. Місце для харчування від приміщення власне магазину було відділене спеціальним бар’єром. Звідси і назва продавця спиртного – бармен. Багато років ця робота не вважалась серйозною професією. Її розцінювали як підробіток. Справжню популярність і визнання барменам приніс фільм «Коктейль». Глядачі побачили не лише класичне розлиття спиртного, а й неймовірне жонглювання пляшками – так званий флейрінг. У 1997-му створили Міжнародну асоціацію флейрінг-барменів. Тоді ж почали проводити чемпіонати світу, а у вишах започаткували перші набори на спеціальність «бармен».

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу