Німецькі вчені вирішили з’ясувати, чому люди їдять чіпси з таким задоволенням і не можуть зупинитися навіть тоді, коли вже відчувають себе ситими. Як заявив на конференції в Новому Орлеані представник Університету Ерлангена-Нюрнберга доктор Тобіас Хох, привабливою картопляну закуску робить якийсь «секретний інгредієнт». За словами Хоха, на користь цієї версії говорять результати дослідів, проведених за участі щурів. Учений розповів, що привабливість чіпсів спочатку пояснювалася особливим поєднанням жирів і вуглеводів у них, проте в ході тестів було встановлено, що це не так: щурам пропонували чіпси та інші продукти з такою самою кількістю жирів і вуглеводів, але гризуни виявляли більший інтерес саме до картоплі. Німецький фахівець зазначив, що це може вказувати на наявність у чіпсах особливої речовини, що стимулює центри задоволення в головному мозку. Саме цей інгредієнт і є секретом привабливості хрусткої картоплі, вважають учені з команди Тобіаса Хоха. Науковець наголосив, що розгадка “нав’язливості” чіпсів може допомогти дієтологам. Раніше вчені вже проводили такі дослідження. Так, у 2009 році були опубліковані результати роботи, метою якої було «розшифрувати» запах картоплі фрі і дізнатися, що ж робить її такою апетитною. Виявилося, що картопля приваблює особливим поєднанням запахів цибулі, ірисок, сиру, квітів і гарячої прасувальної дошки. Чіпси – вельми популярна закуска з картоплі (іноді готується з інших овочів), яку нерідко подають до пива. Батьківщиною хрусткої картоплі вважаються США. Імовірно, чіпси були винайдені в 1853 році. Спочатку основними приправами до чіпсів слугували олія, сіль і перець. Нині можна придбати картоплю з різними смаками. За матеріалами lenta.ru

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу