Науковці перерахували калорії у продуктах - kaloriiОстаннє дослідження Департаменту сільського господарства США показало, що теперішня оцінка калорійності продуктів неправильна. А ефект насичення, пов’язаний із калорійністю, багато в чому обумовлений психологічними факторами.

Отже, калорійність визначається на основі того, скільки виділяється тепла при розкладанні продукту. Але тіло використовує не всі калорії, тому що не вся їжа перетравлюється. Приміром, якщо енергія з їжі йде на пережовування, її при розрахунку калорійності треба віднімати.

Щоб врахувати енергію метаболізму, потрібно провести складний розрахунок. Вчені, наприклад, запросили 18 добровольців, посадивши їх на певну дієту на три тижні. Приблизно за 10 днів від початку дослідження до раціону додали горіхи. При цьому фахівці регулярно збирали зразки сечі і калу. Виявилося, що калорійність фісташок не відповідає реальності і завищена приблизно на 5%. Різниця у відношенні мигдалю склала близько 20%. Основна причина відхилень – клітковина в горіхах, що затримує жир.

Також науковці проведений незвичайний психологічний експеримент. 52 людини смакували вишневий напій. Одних вчені переконували у тому, що напій твердне в шлунку, других запевнювали, що він залишається рідким. У результаті перша група мала більш повне почуття насичення. Це – феномен когнітивної маніпуляції.

За матеріалами MADdaily

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *