Вживання в їжу морської риби або добавок з риб’ячим жиром під час вагітності може знизити ризик таких ускладнень, як гестаційний діабет, пре-еклампсія і передчасні пологи, а також надати позитивний вплив на розвиток плоду, вважають дослідники з університету Західної Австралії, що проводили експерименти на вагітних щурах.

В основі важких ускладнень вагітності лежать запальні процеси в плаценті. Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, джерелом яких є морська риба, має протизапальний ефект , пов’язаний з похідними – ліпідами ресолвінами і протектинами, що виділяються в процесі метаболізму.

У ході своїх експериментів автори додавали омега-3 жирні кислоти в раціон щурів з першого дня їх вагітності і вивчали, як ці речовини впливають на плаценту і плід. Було встановлено, що добавки сприяють збільшенню рівня вмісту протизапальних ліпідів у плаценті, що, у свою чергу, покращує її функцію і сприятливо впливає на розвиток плода.

Тепер автори дослідження планують підтвердити виявлений ефект в ході клінічних випробувань.

За матеріалами МЕДпортал

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *