Луцька школярка Ольга Левицька 6 січня перед Різдвом заробила 500 гривень, продаючи кутю. Стільки ж планує вторгувати 13 січня, напередодні Старого Нового року. “Кутею торгую другий рік, – розказує Левицька. – Торік заробила за всі різдвяні свята майже 2 тисячі гривень. Крім куті, продавала лущені грецькі горіхи, мак, мед, сушені груші та яблука. Останні беруть на узвар”. Навчається в 10 класі. Під час зимових канікул допомагає торгувати на ринку мамі. Продає овочі і фрукти на центральному ринку в Луцьку. “З 3 по 5 січня мама торгувала сухою кутею. Пшеницю купували мало, хоч ми просили всього 2 гривні за стакан. У супермаркетах кілограм крупи пшеничної або перловки продавали за 3,5-4 гривні. 6 січня вранці замочила кілька кілограмів пшениці. Коли вона набрякла, зварила. Упакувала в каструлі, поставила в термосумку. На базар батько відвіз машиною. Варену розібрали за 3 години. Купували по 2-3 стакани”, – зазначила дівчина. “Кутю перед Різдвом продавали майже на кожному прилавку. Але в дітей купували краще, ніж у дорослих. Дехто ціну скидав, чашку куті за 4 гривні пропонував, а там майже 2 стакани. Варену купують краще, бо люди лінуються самі її готувати. Дехто навіть шукає вже порізані горішки і перетертий на кавомолці мак. Вдома варену кутю можна розігріти в мікрохвильовій, додати меду, родзинок, горіхів і маку. А можна просто змішати з солодким узваром чи сиропом”, – розповіла Левицька. За словами школярки, набір продуктів для куті на цьогорічні Різдво, Старий Новий рік і Водохреща коштуватиме майже 60 гривень. “Три стакани вареної куті – 9 гривень, стакан маку і горіхів – по 7 гривень, 200 грамів родзинок – 7-8 гривень. Півлітра меду – 30 гривень”, – говорить Ольга. За матеріалами сайту volynnews.com

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу