Лікарі: правильне харчування і міцний сон запобігають стресам і хворобам - lkjhgЛюдський організм влаштований так, що у найважчі періоди він мобілізується і працює на максимумі. Ось чому під час стресових подій люди зазвичай не хворіють і не застуджуються. Однак, запевняють лікарі, нічого не відбувається безслідно. Небезпека минає – і стрес та знижений імунітет даються взнаки. Така ситуація складається і нині. До лікарень дедалі частіше звертаються люди із загостренням хронічних захворювань, нервовими зривами, підвищеним тиском, безсонням тощо.

Постійний стресовий стан, величезна зайнятість можуть перерости в синдром хронічної втоми – серйозне захворювання, пов’язане з різними вірусними інфекціями. З такою імунною дисфункцією людина навіть після вихідних чи відпустки не почувається добре. А будь-яке фізичне навантаження – домашнє прибирання чи похід до магазину – можуть бути непосильними. 

Відчуття слабкості, сонливості, тривоги, погана концентрація уваги – перші ознаки того, що треба терміново відпочити, дещо змінити у своєму режимі, налагодити харчування – одним словом, відкоригувати спосіб життя. Нині лікарі кожному наполегливо рекомендують висиплятися, вживати їжу, багату вітамінами та мінералами, одягатися за погодою і хоч би годину на день гуляти на свіжому повітрі.

Кілька детальніших порад від лікарів щодо продуктів, які треба вживати. У раціоні має бути білкова їжа, що слугує будівельним матеріалом для організму: риба, м’ясо, гриби. Корисні пісна свинина, кролик, курка. Молочні продукти – сир, молоко, кефір – містять багато кальцію. Дуже важливо їсти більше овочів і фруктів. Продукти, багаті на вітамін С, сприяють виробленню інтерферону, зміцнюють імунітет. Це апельсини, гранати, ківі, калина, лимони, квашена капуста, огірки, мочені яблука, перетерта малина, смородина. Вітамін D, що сприяє засвоєнню кальцію та фосфору, міститься в риб’ячому жирі, печінці тріски, яйцях, горіхах, насінні. Бажано щодня з’їдати шматочок чорного шоколаду, пити натуральну каву. Ці продукти сприяють виробленню серотоніну – гормону щастя. Вітаміни групи В, що містяться в житньому та пшеничному хлібі грубого помелу, в нирках і печінці тварин, яєчному жовтку, крупах, халві та горіхах, необхідні для підтримки нервової системи.

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *