0 10858
Особливості харчування по-студентськи 24 Березня, 2020 Педагогічна Преса

Чому студент має снідати, як правильно пити каву  і чим насправді є смачне тістечко для вашого організму.

Студентські роки ніколи не були спокійними і ситими. Адже “гризти граніт науки” доводилось в умовах інформаційних навантажень, хронічного недосипання, порушення режиму дня. А згадати гуртожиток, місце, де одночасно співіснують жорсткі правила розпорядку, гра на гітарі опівночі, дискотека в сусідній кімнаті і запах смаженої картоплі в коридорі. Так, тоді наявність та кількість їжі цікавила більше, ніж її якість.

Виявляється, що сучасні студенти також голодують, але по-особливому. Через часте вживання висококалорійних і разом з тим малопоживних продуктів та напоїв («фаст-фуд», «джанк-фуд») відбувається розвиток, так званого, “прихованого голоду”, дефіциту, в першу чергу, мінеральних речовин та вітамінів.

Разом з завідувачем клініки «Валерія», лікарем-гастроентерологом Кривенко Тетяною Володимирівною поговоримо про особливості харчування по-студентськи. Причини виникнення цих «особливостей», можливі наслідки та безпечну альтернативу.

-Можу визнати, що причиною більшості проблем зі зоров’ям у студентів є неправильне та неякісне харчування.  Десь приблизно так виглядає режим прийому їжі сучасного студента: ранок проходить без сніданку, замість обіду – «фаст-фуд», а справжнє свято починається ввечері, саме тоді за ввесь день він винагороджує себе кількома порціями відразу. Таким чином, перевантажується шлунок, порушується його робота. Якщо графік не зміниться, чекайте   “гостей” –  гастрит, наприклад.

 Взагалі,  харчування наших дітей страждає ще з малечку. Часто доводиться запитувати у підлітків: “Чи снідаєте ви?”. Відповідають, що немає часу. В 17-19 років часто говорять: «Не можу снідати, мене нудить».

Дитину потрібно привчати до сніданку. Адже вранішня трапеза — це одна з тих багатьох звичок, які отримуємо ще з дитинства.

Зранку можна зробити хоча б вівсяну кашу, попити чай, цим самим підготувавши себе до нового дня.

Кращим варіантом студентьского обіду, звичайно, є їжа приготована вдома.

Як альтернативу, можна вживати бутерброди, але це не значить, що вони повинні бути з копченою ковбасою чи з підкопченим або плавленим сиром. Краще запекти в фользі м’ясо або відварити його.

Хліб потрібно брати не здобний, свіжий, а вчорашній, трішки підсушений, він не такий глевкий і не збивається “пластиліном” в шлунку. Для перекусів ідеально підійдуть сезонні фрукти.

А різноманітні здобні булочки, тістечка із кремом слід взагалі уникати. Адже до їх складу входить маргарин, в основі якого лежать гідрогенізовані рослинні олії. Маргарин очолює п’яте місце у рейтингу шкідливих продуктів, завдяки вмісту канцерогенних трансгенних жирів. Вважається, що клітини людського організму їх сприймають, а перетравити не в змозі. Таким чином, вони поглинають ці жири до моменту, коли ще спроможні це робити. Є теорія, що кожна клітинка нашого організму запрограмована на апоптоз (самознищення). Тобто, якщо клітина вчасно зреагує, вона самознищиться, а ні,— перетвориться на злоякісну пухлину.

Як саме потрібно харчуватись в період підготовки до здачі іспитів?

В цей період на молоду людину діє досить високе психоемоційне навантаження, що має прямий вплив на шлунково-кишковий тракт. Мабуть помічали, якщо дуже сильно хвилюєшся, проходиш серйозну співбесіду, іспит, то з’являються неприємні відчуття в шлунку, або животі. Це не дивно, адже шлунково-кишковий тракт – то великий клубок нервів та нервових закінчень. Навіть, є таке поняття, як «стресові виразки», що з’являються від тривалого стресового стану. Загострення гастроентерологічних хвороб дуже часто спостерігається не після «грішків» в харчуванні, а після тривалих або сильних стресів.

Тому під час підготовки до здачі іспитів важливо харчуватися регулярно через кожні 3-4 години .

При психічно-емоційних навантаженнях слід їсти легко засвоювану їжу: фрукти, овочі, горіхи багаті мікроелементами. Серед  білків краще обирати рибу, молочні продукти.

Багато хто вважає, що шоколад і цукор є найкращим продуктом для мозку. Це так, для роботи мозку потрібна велика кількість глюкози. Шоколад і цукор швидко поширюється по крові і живить мозок, але інсулін, не зволікаючи, поглинає цей цукор, і у мозковій діяльності відбувається спад. Є вуглеводи, дія яких значно триваліша. Це хліб, рис, інші зернові культури, горіхи, боби. Харчуючись такими продуктами на сніданок, ви отримуєте підкріплення для мозку на ввесь день. Тож для перекусу краще використовувати не шоколад і солодку газовану воду, а булочку з горіхами.

Неправильно думати, що чим більшу кількість корисного для мозку продукту ми з’їдаємо за один раз, тим більше вивчимо. Якраз навпаки, чим більше ми їмо, тим менше сил організму залишається на будь-яку іншу діяльність, крім перетравлення їжі. Відразу після чергової трапези кров прямує до органів кишково-шлункового тракту, замість мозку. Таким чином, розумова діяльність сповільнюється, і кілька годин ми не в змозі активно думати і працювати. Крім того, вживання великої кількості жиру перешкоджає засвоєнню необхідної мозку глюкози. Пам’ятайте про це, поглинаючи черговий гамбургер.

Соціологи стверджують, що антитютюнові кампанії мають  повільний, але все ж позитивний результат. Ідея про те, що “палити не модно” активно розповсюджується серед молоді. Але для багатьох студентів, і досі класичним залишається мати на ранок каву з сигаретою. А як  до цього ставитесь Ви?

Такий сніданок досить швидко «винагородить» молодий організм виразкою. Нагадаю, що сигарети натщесерце приносять більше шкоди шлунку, ніж легеням. Адже, продукти спалювання смол (згорання сигарети) відразу потрапляють до шлунку і подразнюють його.

Що стосується кави, то, якщо ковток справжнього ароматного напою потримати близько хвилини в ротовій порожнині, на її стінках зникне слиз – особливе покриття, захист від подразнення. Теж саме відбувається і в шлунку. А тепер уявіть  дію цього напою в тандемі з сигаретами!

Якщо ж чашка справжньої кави є для когось запорукою гарного ранку, то, по-перше, краще перед її вживанням щось поснідати, по-друге, вживати напій з молоком чи вершками (легкі жири захистять стінки шлунку).

Часто говорять, що коли кидаєш палити, можна набрати зайву вагу. Чи дійсно це так?

Справа в тому, що людина, нервуючись, інколи починає їсти. Це більше стосується жінок, і їдять вони, переважно, в таких ситуаціях солодощі, як то кажуть, “заїдають стрес”. А процес паління дещо заспокоює. Тому сам факт відсутності сигарети “не повнить”. Набираємо вагу, «заїдаючи стрес» і заспокоюючи себе, після відмови від тютюнопаління. Тобто в цьому випадку грає роль психологічний фактор.

Коли молоді люди продовжують навчання, вступаючи до вишу, змінюється звичний до цього часу їхній ритм та стиль життя, місце проживання і т.п.. Помічено, що особливо в перший рік навчання саме дівчата різко набирають зайву вагу. Чому так відбувається?

По-перше, можемо відмітити все ті ж нервові навантаження.

Будь-яка людина, навіть дуже спокійна, при зміні звичного місця проживання отримує стрес. Як буде далі, як проходитимуть заняття, чи знайду друзів, чи вживуся в гуртожитку – ці та інші питання штурмують голову студента-початківця.

Тому знову стикаємося із проблемою «заїдання стресу».

По-друге, з’являються погрішності в режимі харчування. Молоді люди, в своїй більшості, погано підготовлені до самостійного життя. На студентський стіл, все частіше потрапляють напівфабрикати, великі порції макаронних виробів, пельменів тощо.

Що стосується дівчат, з власного досвіду, через спілкування з лікарями, зокрема, гінекологами, можу сказати, що в 17-18 років йде перебудова гормональної системи жіночого організму, тому дівчата можуть набрати вагу ще самі по собі, тобто не зважаючи на все вище сказане.

Чи доцільне слово “дієта” під час 4-5 років навчання в виші?

Справа в тому, що сьогодні це слово часто використовують в неправильному значенні.

З грецької воно означає «спосіб життя», тобто це сукупність правил вживання їжі людиною.

Її суть полягає в раціональності. Дієта має містити усі незамінні елементи їжі, що забезпечать нормальне функціонування організму людини – в даній ситуації йдеться про розумове навантаження.

Профілактичне значення певної дієти полягає в тому, що вона попереджає захворювання, затримує перехід гострої форми у хронічну. Зрозуміло, що студенту уникнути стресу навряд чи вийде, а за допомогою правильного режиму харчування і певних продуктів він міг би попередити цілий ряд захворювань.

Проте, якщо хтось говорить, що «сяде» на дієту – це не завжди означає, що він хоче схуднути, або чимось хворий. Дієта – це певний спосіб харчування. Якщо людина їсть шкідливі продукти – це теж дієта, але своєрідна, шкідлива.

Але всюди має бути присутнє відчуття міри. Дуже часто жорсткі обмеження у харчуванні можуть призвести до харчової залежності, булемії.

Пацієнти з цим захворюванням не просто люблять поїсти, а мають психологічну залежність і не можуть зупиниться перед наступною порцією. Після трапези від усієї вже з’їденої їжі, вони позбавляються за допомогою блювоти.

Булемія – це не просто «обжерливість», це ще й психологічна проблема.

Тому при лікуванні її необхідна допомога психотерапевтів.

Правила харчування

Є три основні, проте досить елементарні, правила харчування. Але якби їх дотримувались, то, мушу визнати, у лікарів-гастроентерологів було б набагато менше пацієнтів.

По-перше, потрібно гарно пережовувати їжу, як кажуть в народі, на кожен зуб. Їжа має бути мілкою, адже процес травлення починається в порожнині рота, де вже присутні ферменти. Наприклад, на цьому етапі відбувається розщеплення полісахаридів амілазою слини. А якщо ми погано пережували, то їжа непідготовленою потрапляє до шлунку. І процес, що передбачений природою вже порушено!

Крім того, між шлунком і дванадцятипалою кишкою є пілорус, м’язовий клапан, що відділяє порожнину шлунка від порожнини 12-ти-палої кишки. Секрет в тому, що цей потужний сфінктер пропускає в тонкий кишечник їжу лише по 20 мл і розміром не більше1-2 мм. Якщо в пілорус потрапляє їжа більша за 2мм, вона повертається назад в шлунок. І знову перетравлюється та подрібнюється. Цей процес може тривати досить довго і викликати тяжкість у шлунку.

По-друге, харчуватись потрібно регулярно. Людина повинна обов’язково їсти тричі на день. Можливо (бажано) мати також два перекуси: сезонні фрукти, галетне печиво тощо.

По-третє, не переїдати. Адже, це спричиняє розтягування стінок шлунку, погане перетравлення частинок їжі та ін..

Під час трапези, наприклад, інформація зі шлунка до центру насичення в мозку надходить не відразу, а запізнюється на 15хв..

Якщо ми швидко та ситно перекусили, то можемо після їжі ще відчувати голод, але через 10 хв. відчуємо перенасичення. Коли ж людина їсть повільно, цей імпульс встигає дійти до центру насичення і ми вчасно отримуємо відповідну інформацію.

Таким чином, акцент повільності та помірності в процесі приймання їжі згаданий в багатьох культурах має і медичне підтвердження.

Тож бажаю студентам і всім читачам освітнього порталу “ПедПреса” бути завжди у гарному настрої та доброму здоров’ї. Нехай Ваша їжа буде Вашими ліками і приносить тільки користь.

 Людмила Гаврутенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *