При захворюваннях шлунково-кишкового тракту особливу увагу слід звернути на режим харчування дитини.
Лікарі рекомендують не навантажувати шлунок надто великим об’ємом їжі та не робити великих перерв між їжею.
Також одна з основних рекомендацій – берегти слизову. Тобто вся їжа повинна бути термічно обробленою (але не смаженою), не гарячою і не дуже охолодженою, а головне, натуральною (не містити різні барвники, ароматизатори, нітрати, консерванти тощо).
Список дозволених продуктів:
підсушений хліб із борошна вищого або першого помолу; супи на овочевому відварі, парова риба, птиця і м’ясо кролика, печінковий паштет; молочні каші, крупи – гречана, пшоняна, пшенична, ячна; некислий кефір, свіжий протертий сир і сметана;
відварні та парові морква, картопля, буряк, ранні гарбуз, кабачки; яйця;
неміцний чай, какао, фруктові соки, відвар шипшини.
Заборонені продукти
При проблемах із ШКТ не можна давати в раціон продукти, що збуджують сильну секрецію. Ось їх список:
жирні сорти м’яса і риби;
прянощі, спеції, кетчуп, майонез;
міцний чай, алкоголь, копченості, ковбаси, консерви, гострі страви;
грубу клітковину, що подразнює стінки шлунка (ріпа, редис, квасоля і горох, спаржа);
недозрілі овочі та фрукти, хліб із борошна грубого помолу) ;
вермішель, вареники.