Назва говорить сама за себе: при виготовленні виробів у цій техніці використовується сіль (звичайна кухонна, дрібна «Екстра», косметична «морська», а також цукор). Будучи однією з найбільш легких, ця техніка чудово підходить для початківців. Щоб виготовити  незвичайні намистини потрібна всього лише сіль, пластика бажаного відтінку, і трохи уяви. Намистини обвалюються в солі, крупинки якої вдавлюються у виріб. Після запікання сіль вимивається водою, а на її місці залишаються нерівні западини. Дивлячись, якого ефекту ми хочемо домогтися, залежить від розміру соляних кристалів. Найзручніше покриту сіллю намистину обертати між долонями, до досягнення рівномірної поверхні. Якщо ви бачите, що всі кристали солі щільно увійшли в пластику – виріб готовий для запікання. Для того, щоб зробити отвір в сирій намистині, можна використовувати зубочистку або тонке шило. Запечений виріб сверлится міні-дрилем.  Після того, як ви дістали виріб з печі, необхідно розчинити сіль, опустивши намистину в склянку з водою. Через деякий час ви побачите, як на її поверхні проявляється «з’їдений» кристалами рельєф. Коли сіль повністю розчиниться – намистину потрібно дістати з води і дати їй добре просохнути. Щоб домогтися найбільш виділених западин на поверхні виробу, потрібно скористатися морською косметичною сіллю. Великі соляні кристали роблять намистину схожою на пемзу. Покривати  виріб лаком можно як глянцевим, так і матовим.  Після запікання намистини так само чудово піддаються тонуванню акриловими фарбами, пудрою, перламутром. Рельєфну поверхню пластиці можна надати не тільки за допомогою солі, але і використовуючи цукор. Процес обробки виробу цукром нічим не відрізняється від обробки сіллю. Якщо ви хочете отримати великі “пори” у намистинах, цукор можна просіяти через дрібне сито. Намистини, обкатані в цукрі, завжди ефектні. Деякі майстри в роботі воліють використовувати лише цукор. Запікати вироби зручно, уклавши їх на розподілений по поверхні дека (плитки, скла) шар солі. А також намистини можна варити. Для того щоб кульки не приклеїлися одна до одної в процесі варіння, акуратно опустіть їх по одній в киплячу воду, і залиште варитися на повільному вогні приблизно 15 хвилин. Після чого намистини потрібно дістати і дати їм охолонути.

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу