Ісландський студент створив міні-фабрику з виробництва їжі з личинок із нульовим рівнем відходів. Власник мініатюрного виробництва пішов на такий крок, бажаючи продемонструвати вирішення світової проблеми нестачі продовольства. Ісландський студент Буй Бьямар Адалстейнссон ( B?i Bjarmar A?alsteinsson ) настільки надихнувся звітом продовольчої та сільськогосподарської організації ООН , згідно з яким світову проблему нестачі продовольства можна вирішити вживанням в їжу комах, що спроектував і побудував в Ісландській художній  академії міні-фабрику з виробництва страв із личинок. Його мініатюрний завод складається з кількох «цехів», де відбувається дозрівання, збір, переробка і приготування їжі з комах, що знаходяться на постембріональному стадії розвитку. Спершу личинки поміщаються в великий відсік із рослинами, де ростуть і удобрюють ґрунт продуктами життєдіяльності. Потім вони збираються, проходять обробку в печі, розріджуються, змішуються з приправами і зрештою стають повноцінними стравами, наприклад шоколадними кексами або паштетом. За словами студента, його фабрика з нульовим рівнем відходів – відмінне вирішення світової проблеми нестачі продовольства, оскільки личинки містять ту ж кількість білків, жирів і поживних речовин, що й м’ясо, але при цьому їм потрібно в 12 разів менше корму, ніж коровам, та й розмножуються вони значно швидше. Щоб переконати громадськість у тому, що десерти і паштети з незвичайних інгредієнтів за смаковими властивостями не поступаються звичним стравам, ісландець спробував пригостити своїми творіннями всіх охочих. “На мій подив, більшість відвідувачів художньої академії зацікавилися такою їжею, особливо діти, – каже Буй. – Одна чотирирічна дівчинка наполягала на тому, щоб забрати личинку додому як вихованця”. Щоправда, попри зацікавленість людей, вони все ж не наважилися продегустувати запропоновані страви. “Відвідувачі сказали, що їх вразив проект і перспективи, але відмовилися спробувати їжу, – визнав студент. – Я сподіваюся, моя ідея буде використана для виробництва продуктів в промислових умовах і надихне інших на переосмислення лінійного виробництва, що залишає  великі обсяги відходів і невикористаних продуктів”. За матеріалами сайту  news.eizvestia.com

Від Педагогічна Преса

Керівник порталу